Iskolai élet / Szomszédolás a BISEL jegyében

Szomszédolás a BISEL jegyében - A Caprera kincseinek felkutatása

Vizeink megismerése és védelme az év minden napján kiemelkedő fontossággal bír.

A Földművelésügyi Minisztérium BISEL – Bioindikáció az iskolai oktatásban- programja kapcsán „Patak menti Portrék” címmel az élőhely világnaptól a víz világnapjáig tartó országos versenyének középiskolás résztvevőiként egy XVI. kerületi kis vízfolyás biológiai vizsgálatát végeztük el. Választásunk egész Budapest egyik legtisztább kis vízfolyására, a Caprerára esett mely kevéssé ismert még a közelében élők számára is. A sok érdekes növénynek és állatnak élőhelyet biztosító patakocska alapos megismerése és védelme minden korosztály számára fontos.

Az Élőhely Világnap alkalmából szeptember 30-án és október 1-jén egy XVI. kerületi általános iskola hatodikos tanulói és családjaik bevonásával végeztünk a Caprera térnél terepi vizsgálatokat. A patak környékének megfigyelése mellett bemutattuk a BISEL vizsgálati módszert, melynek lényege, hogy képet ad a vízfolyások ökológiai állapotáról a benne megtalálható élővilág alapján. A patak kiváló tisztaságát bizonyító apróságokból (vízi makrógerinctelenek) nem volt hiány.

A közismertebb bolharákok mellett előkerültek a háton úszó poloskák, a kérészlárvák, a vízi skorpiók, tegzes lakóházak, de piócát, szúnyoglárvát és leveleken, köveken kapaszkodó vízicsigákat is bőven találtunk.

A családi napokon, melyet a környezetvédelem jegyében tartottunk, az alkotni vágyók mini növényképeket készítettek, a kalandkedvelők a forrás közelében lévő geoládát is megkeresték. A séta jó alkalmat adott arra, hogy a patak mentén élő (gyógy)növényeket, gombákat, rovarokat, kisebb gerinces állatokat, madarakat, gyíkokat is megfigyeljük a gyerekekkel és szüleikkel. Mindannyian rengeteg új ismerettel gazdagodtak a túra során - a korkülönbség ellenére.

A felfedezések mellett jutott idő játékra, beszélgetésre, és a program végén, úgy búcsúztunk el, hogy ismét eljövünk, mert páratlan természeti kincsünk a Caprera a mi ügyünk is, és rajtunk áll, hogy ezt a csodát mások is megismerhessék.

 1_1.jpg
 1_2.jpg
 2_1.jpg